De frusterende jobhunt voor software engineers

28 april, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Als (toekomstig) software engineer lig je erg goed in de arbeidsmarkt, dat is jou ook vast niet ontgaan. Nog voordat je überhaupt zelf hebt bedacht waar je zou willen werken en in wat voor functie, vliegen de mogelijkheden je om de oren. Óf je hebt al verschillende headhunters die aan je trekken, óf je eigen jobhunt eindigt steeds in een overload aan informatie en mogelijkheden en daarmee > hoofdpijn.

Wanneer je naar vacatures voor software engineers zoekt zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het is bovendien bijna onmogelijk om in te schatten of een baan nou echt bij je zou passen, of dat de vacaturetekst gewoon erg leuk geschreven is. En hoe zou je dat ook eigenlijk kunnen weten, als het je eerste (of tweede) baan gaat zijn?

 

Voorkom een mismatch

Óf je een baan kunt vinden als software engineer, is niet de vraag. Of je er eentje gaat vinden die bij jou past, wel. Niet is zo vervelend als dag in dag uit te werken bij een werkgever waar jij niet op je plek zit. Zo’n mismatch kan een heuse energy-drain zijn, en dat is enorm zonde van jouw talent. Daarom is het belangrijk om te weten wat jíj belangrijk vindt in je toekomstige baan, naast je inhoudelijke werk.

 

Wat past bij jou?

Wil je aan het werk in een grote multinational of wil je liever onderdeel zijn van een hippe startup? Hoe wil jij aangestuurd worden? Hoe belangrijk zijn leuke collega’s voor je? Hoeveel vrijheid of doorgroeimogelijkheden wil je in je werk? Waar krijg jij energie van en wat kost je juist veel energie? Breng dit voor jezelf in kaart, want dat zijn de dingen waarop jij het aanbod kunt filteren.

Vind je dit lastig? Praat er over met mensen die jou goed kennen of met professionals uit de praktijk.

 

Bepaal jouw ontwikkelpad

Ben in het schetsen van jouw ideale baan wel kritisch op jezelf. Misschien zie je jezelf werken als software architect die strategische concepten uitwerkt en een topteam aanstuurt, of wil je lead front- of back-end developer worden. Mooie ambities, maar dat zijn niet bepaald functies waar je direct kunt instappen. Bepaal voor jezelf het juiste ontwikkelpad en ontdek welke vaardigheden en ervaring je moet verbreden om jouw droomfunctie te bereiken.

Heb je het gevoel dat je meer in je mars hebt dan je in je huidige situatie kunt laten zien? Neem onze tips dan ter harte en zorg dat je jouw potentie maximaal gaat benutten!