Wie ben je?

Ik ben Peter, 25 jaar en woonachtig in Arnhem. Ik heb daar een eigen appartement en hou van gitaar spelen en gamen. Momenteel speel ik voornamelijk shooters en adventure spellen. Ik ben na mijn opleiding informatica eerst een half jaar gaan reizen en daarna ben ik gaan werken bij het bedrijf waar ik ook mijn afstudeerstage heb gedaan. Hier zat ik niet helemaal op mijn plek en nu ben ik sinds december 2018 via Harvest aan de slag. Ik werk op een tof project bij Enrise in Amersfoort. Momenteel overbrug ik dit met het OV, maar volgend jaar wordt het wel tijd om een auto aan te schaffen.

 

Waarom Harvest?

Ik werkte bij een bedrijf in Doetinchem toen ik werd benaderd door een recruiter. In eerste instantie dacht ik “Oh weer zo’n recruiter die mogelijkheden voor me heeft”. Eerst ben ik daar niet op ingegaan, maar het contact was wel goed en op een gegeven moment heb ik ook aangegeven dat ik niet helemaal op mijn plek zat.

Vervolgens vertelde de recruiter mij over Enrise en het Harvest Talentprogramma. Enrise kende ik al omdat daar een oud studiegenoot van mij werkt. Die oud studiegenoot heb ik vervolgens gebeld en hij was erg enthousiast over Enrise . Toen ben ik beter over deze optie gaan nadenken en begon het Talentprogramma ook steeds interessanter te worden. Uiteindelijk heb ik besloten om op gesprek te gaan.

Na het eerste gesprek wist ik eigenlijk al wel; Hier wil ik voor gaan! De passie, werkwijze en de mogelijkheid om, in een jaar tijd, echt aan mezelf te werken en te ontwikkelen zag ik helemaal zitten.

 

Wat vind je van het project/toekomstige werkgever?

Harvest heeft echt goed gekeken naar wat bij mij past. Zowel qua omgeving waar ik ben komen te werken, als de technieken en cultuur. Ik weet ook zeker dat als Enrise voor mij niet had gepast ze iets anders voor mij hadden gezocht en gevonden! Je wordt op geen enkele manier gedwongen om ergens aan de slag te gaan. Dat zou ook niet werken, want uiteindelijk is het de bedoeling dat je na het jaar in dienst gaat bij die klant.

De organisatie waar ik werk heeft zelfsturende teams, wat aan het begin voor mij nog wel een uitdaging was. Ik was gewend dat je managementlagen hebt en niet direct de controle over het project lag bij het team. Maar het is een andere werkwijze en werkt voor mij nu heel goed. De openheid en eerlijkheid vind ik dan ook heel tof.

De collega’s zijn erg leuk en ik voel me ook echt onderdeel van Enrise en het team. Ik mag mee doen met de beslissingen die we maken en ben geen buitenstaander.

 

Wat vind je van het Talentprogramma?

Het Talentprogramma was in het begin nog vaag. Na het eerste gesprek was er een technische test. Deze test moest ik thuis maken en duurde ongeveer 2,5 uur. Toen ik hoorde dat ik de test goed genoeg had gemaakt, had ik een gesprek met Marinus, de CTO. Hij is verantwoordelijk voor het Talentprogramma en zelf ook techneut. Het curriculum sluit heel mooi aan bij wat ik wilde en naar opzoek was. Ik heb veel brede interesses en dat sloot mooi aan want alle onderwerpen kwamen aan bod tijdens een masterclass.

Naast de hard skills gaan we ook aan de slag met soft skills. Hier komen onderwerpen als“Wat zijn social skills?”, “Hoe ga ik om met de klant?”, presentatievaardigheden en communicatiestijlen aan bod.

Soms wordt er tijdens de coachingsdagen echt een spiegel voorhouden en dat kan behoorlijk confronterend zijn. Verder heeft de coach heel veel ervaring en zegt waar het op staat. Daarnaast is hij absoluut bereid om echt extra stappen voor je te zetten. Hij heeft veel persoonlijke aandacht en tijdens de 1 op 1 gesprekken bespreken we wat er bij mij speelt en waar ik tegenaan loop.

Door de coachingsdagen merk ik dat mijn presentatievaardigheden echt enorm vooruit zijn gegaan. Daarnaast voeren we veel discussies met elkaar, hoe reageer je daarop, hoe ga je ermee om en hoe kun je daarop inspelen? We gaan echt hands on met thema’s aan de slag en dat is enorm waardevol.

 

Wat vind je van de setting van de masterclasses?

De locatie waar het wordt gegeven is echt prachtig; Kasteel Kerckebosch. Het is een bosrijke en rustige omgeving waar je na de lunch nog even kan wandelen door het bos. De lunch is erg goed en soms zie je nog een bruidspaar of mensen die er foto’s komen maken.

Ik vind het ook tof dat er elke keer een andere trainer komt, echt een frisse wind. Het is ook altijd een professional van een bepaald vakgebied zodat het perfect aansluit bij het thema van de masterclass.

Tijdens de masterclasses maak ik ook veel notities want je krijgt heel veel informatie. Op deze manier maak ik een soort handboek wat ik later kan gebruiken als ik tegen dingen aanloop. Het geeft me echt een goede en brede basisI.
Je merkt ook dat Harvest nog jong is en zichzelf wil blijven verbeteren. Na elke training geven we een evaluatie en als er feedback is wordt er ook direct iets mee gedaan.
De sfeer in de groep is ook erg goed. In het begin zie je elkaar niet zo vaak omdat iedereen bij een andere opdrachtgever zit. Maar je wordt wel steeds hechter omdat je veel met elkaar deelt. Zeker met de soft skill trainingen. Daarnaast hebben we met Harvest ook veel leuke uitjes. Met kerst zijn we gaan varen door de grachten van Amsterdam en onlangs zijn we nog gaan karten en lasergamen, lekker fanatiek! Iedereen is heel erg gepassioneerd over mooie code en die passie delen we met elkaar. Iedereen heeft dezelfde interesse in het vak.

 

Wat merk je nu in de praktijk?

Ik heb heel veel aan de masterclasses. Juist ook de softs skill trainingen. Door de masterclasses ben ik ook anders naar software gaan kijken. Ik probeer nu met een andere denkwijze naar de code te kijken. De dingen die ik heb geleerd, kan ik toepassen op mijn project. Ik merk ook dat mijn hard skills echt vooruit zijn gegaan. Veel dingen werden al toegepast maar ik heb wel flink wat ‘aha’ momenten gehad. Ik was dus op de juiste weg! De combinatie van het werken op het project en veel kennis opdoen bij de masterclasses maakt dat ik merk dat ik echt met stappen vooruit ga.
De kennis die ik opdoe in een jaar tijd steekt er ook echt bovenuit. De masterclasses en coachingsdagen zijn intensief maar zo interessant om te merken hoe ik eerst naar code keek en wat ik nu doe en dan zit ik pas halverwege het traject! Het mooie is dat er echt een jaar lang aan je wordt gebouwd en daar krijg je alle hulpmiddelen voor om het beste uit jezelf te halen.

 

Hoe verliep het sollicitatie proces?

Het sollicitatie proces verliep soepel, ook al was het soms lastig met alle verschillende partijen. Ik had te maken met een recruiter, Harvest als werkgever (en het Talentprogramma) en Enrise waar ik gedurende dit jaar op project werk en na dit jaar ook in dienst zal treden. Tijdens het proces zijn dingen als; “Waar moet ik zijn qua administratieve zaken?” en “wie bepaalt wat” ook duidelijker geworden.

Het fijne aan de procedure was dat het een hele informele setting was en niet zo geforceerd. We hebben het gehad over hobby’s, passies, de ambities van Harvest en wat ik kon verwachten. De vraagtekens die ik had zijn toen ook bij me weggenomen.

 

Tot slot

De kennis die je opdoet in een jaar tijd is echt uniek. De ontwikkeling, die ik nu al heb doorgemaakt is enorm, terwijl ik pas halverwege het traject zit. Tijdens mijn opleiding informatica werkten wij vaak met outdated technieken of vertelde een docent over een onderwerp wat al niet meer echt relevant was. De techniek gaat zo ontzettend snel. Het toffe aan Harvest is dat het super actueel is. Het zijn echt voorbeelden uit de praktijk en geen stoffige lesstof. Over de onderwerpen kun je vervolgens zelf veel talks vinden om er nog meer over te leren.
Ik kan het andere software engineers die aan de start of aan het begin van hun carrière staan echt aanraden als je de kans krijgt om hier aan mee te doen, het is echt super tof!
Er wordt in een jaar tijd enorm in je geïnvesteerd. Ik denk dat ik hierna op dit jaar terug kijk; Wat onwijs gaaf dat ik hieraan heb mee kunnen doen!

Meer weten over het Talent Incubator programma?

Benieuwd of jij in aanmerking komt?