Wie ben je?

Ik ben Wouter Schoenmakers en ik ben opgegroeid in Brabant, in Boxtel. Vanuit daar ben ik eerst de studie bewegingstechnologie gaan volgen. Tijdens deze studie kwam ik echt achter de kracht van data. Tijdens een stage in een ziekenhuis heb ik een programma geschreven om optimaal te revalideren. Toen ik merkte dat dit aan de hand van data succesvol was, ben ik mij eigenlijk verder gaan verdiepen in data. Zodoende ben ik dus de studie Data Science gaan doen in Tilburg. Ik ben toen ook naar Tilburg verhuisd en heb daar een Master gevolgd. Daarna ben ik verhuisd naar Den Haag en sinds kort werk ik via Harvest bij MN.

Ik houd van het bourgondische leven: zet een borrelplank voor mij neer en ik ben al vrij snel tevreden. In de zomer ben ik dan ook zeker bij strandtentjes te vinden. Ik heb vijf jaar lang in een Belgisch biercafé gewerkt, als biersommelier, dus een speciaalbiertje drink ik ook regelmatig. Over speciaalbier geef ik ook nog regelmatig advies.

 

Waarom Harvest?

Bij mijn vorige werk kwam ik erachter dat het toch wel erg fijn is om een vangnet te hebben: een omgeving met mensen met veel kennis, waarmee je dan kan sparren. Dat miste ik heel erg bij mijn vorige werkgever. Ik merk aan Harvest juist dat zij de mogelijkheid bieden om jezelf te ontwikkelen. Daarnaast merk ik aan Harvest dat je zowel bij je werk als bij Harvest terecht kunt als je vragen open hebt staan. Dit komt mede doordat je een team hebt, die ook allemaal gericht zijn op het ontwikkelen. Met dit team doe je ook allemaal leuke dingen en volg je de Masterclasses. De combinatie van het vangnet en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen is voor mij de trigger geweest om bij Harvest aan te sluiten.

 

Hoe verliep het sollicitatieproces?

Het sollicitatieproces ging allemaal vrij soepel. Het eerste gesprek heb ik met Marlie gebeld. Daarna heb ik het gesprek met Marinus gehad, en daar ben ik nog steeds heel positief over. Ik heb daar de business case gekregen om uit te werken, dat was leuk om te doen. Het is een keer wat anders dan alleen maar praten over jezelf en wat je allemaal kan, maar een praktische case, waar je op beoordeeld wordt, is wel leuker. Je moet ook echt wel kunnen laten zien dat je wat kan. Het was ook heel fijn dat je daar direct terugkoppeling op kreeg. Al vrij snel was het voor mij duidelijk dat het een match was met Harvest.

De sollicitatie bij MN straalde ook veel vertrouwen uit naar Harvest toe. Harvest heeft het sollicitatiegesprek echt op zich genomen en het gesprek bij MN was meer een bevestigingsgesprek of het klikte tussen MN en mij. MN liet ook merken dat zij echt het vertrouwen in Harvest hebben dat de kandidaten een goed proces hebben doorlopen en dat de kandidaten van Harvest écht geschikt zijn.

 

Wat vind je van het project/toekomstige werkgever?

Momenteel werk ik dus bij MN. Wat mij heel erg aanspreekt aan MN is dat de organisatie heel divers is. Wij werken op projectbasis, dus dat houdt in dat je verschillende cases tegelijk hebt lopen. Deze cases werk je dan ook tegelijkertijd af. Soms is dit met een buddy, maar dit kan ook zonder, maar je kan eigenlijk altijd wel met mensen sparren over een bepaald project. Soms doen we echt samen een project, en soms pak je iets zelfstandig op. De diversiteit in zelfstandigheid en de diverse cases, zoals automatisering of data science/machine learning spreken mij echt aan. Zowel data-engineering als data-analytics komt in mijn werk terug.

 

“De tools worden je aangeboden, maar je moet het zelf met beide handen aanpakken”

 

Wat merk je nu in de praktijk?

Ik denk dat het moment dat je afgestudeerd bent, je denkt van “Oke, ik ben afgestudeerd. Ik weet veel af van machine-learning, ik weet wat van programmeren”. Uiteindelijk komt er echt veel meer bij kijken. In een organisatie zoals MN, een grotere organisatie, is het toch allemaal complexer dan je van tevoren verwacht had. Je hebt te maken met veel stakeholders, dus je kan niet zomaar iets uitvoeren. Je moet echt met veel mensen rekening houden. In het begin had ik dit niet verwacht, maar ik vind het alleen maar leuk, want je hebt veel contact met mensen en je leert veel van die mensen.

Bij softskills denk je in het begin van “Ooh, dat zit allemaal wel goed, wat steek ik met die softskill-masterclasses op?”. Er worden tijdens de softskill-masterclasses veel dingen duidelijk gemaakt, waar je van tevoren niet over nadacht. Over hoe jij bijvoorbeeld anderen toch kan beïnvloeden met hoe je iets aanpakt. Het aanspreken van mensen, feedback geven, jezelf positioneren in een groep. Dat zijn dingen waar ik van tevoren nog niet over nagedacht had, maar waar je wel echt heel veel invloed op kan hebben. Daar heb ik veel van opgestoken

Op hardskill-gebied zijn het hele uiteenlopende Masterclasses. Het begint heel rustig bij het basic programmeren, maar daarna ga je per masterclass over in de verschillende expertises. Wij hebben het met de data-groep bijvoorbeeld gehad over Power BI en Machine Learning lifecycle Management. We hebben nog niet super veel gehad, ongeveer 3 of 4 onderwerpen. Het is in ieder geval tot nu toe heel divers.

 

Tot slot

Allereerst vind ik de diversiteit van de opdrachten bij de opdrachtgever echt heel leuk. De combinatie met de masterclasses die je een keer in de twee weken volgt maakt dat heel leuk. Je krijgt dan echt het gevoel dat je weer de schoolbanken ingaat met een kleine, hechte groep data-talenten. Bij deze groep kan je ook echt je problemen, waar je tegenaan loopt, delen binnen de groep, of dit nou via de WhatsApp of bij de Masterclasses is. Een hele uitdagende dynamische omgeving, waar een jonge groep talenten zichzelf echt probeert te ontwikkelen. Je merkt ook dat wij als talenten nog echt veel te leren hebben en nog echt in de kinderschoenen staan. Er staan in ieder geval nog een heleboel mooie dingen te wachten.

Ook de borrels dit jaar, die dan vanwege corona online geregeld zijn, maken het wel leuk, iedereen probeert er echt het beste van te maken. Ik merk zelf ook dat ik op data-gebied in de afgelopen jaren studie minder geleerd heb dan in de afgelopen paar maanden bij Harvest. Ik merk zelf dat ik op alle vlakken echt veel leer. De tools worden je aangeboden, maar je moet het zelf met beide handen aanpakken.

Meer weten over het Talent Incubator programma?

Benieuwd of jij in aanmerking komt?