fbpx

Mentaal sterke developers zijn blijvertjes

Mentaal sterke developers zijn blijvertjes

Mentaal sterke developers zijn blijvertjes

Mentaal sterke developers zijn blijvertjes

Mentaal sterke developers zijn blijvertjes

Voor elke IT-afdeling zijn vakbekwame programmeurs een eerste vereiste. Maar voor de juiste spirit heb je daarnaast ook uitgesproken teamplayers nodig. Juist daar wringt vaak de schoen, want over het algemeen staan software developers niet bepaald bekend als de meest extraverte types. Met name jonge developers durven zich vaak niet uit te spreken. Door gericht te werken aan de soft skills van jonge IT-talenten, haal je echter het beste in hen naar boven.

Mondig en zelfverzekerd

Je ziet het best vaak: junior developers die met frisse moed aan hun eerste echte baan beginnen, maar al vrij snel het gevoel hebben toch niet helemaal op hun plek te zitten. Vaak komt dat mede doordat dat deze jonge, onervaren IT’ers nog niet voor zichzelf durven op te komen. Wat ook niet meehelpt, is als je als junior developer de indruk kan hebben dat je niet serieus wordt genomen door de ervaren leden uit je team. Om kersverse developers te behoeden voor al dit ‘beginnersleed’ op de werkvloer, is het essentieel dat zij, juist in die beginfase, al starten met trainingen. Het gaat dan met name om het verbeteren van hun soft skill-vaardigheden en om hen weerbaarder te maken tegen de weerstand die er vanuit een persoon, team of organisatie nu eenmaal aanwezig is.

Zorg voor goede begeleiding

Het is precies hierom dat Harvest tijdens de opleiding van haar IT-talenten naast de hard skills – het goed kunnen programmeren – zoveel aandacht besteedt aan de soft skills; het aanleren van communicatieve en sociale vaardigheden. Want dat stukje levenservaring is waar het bij deze jonge developers juist aan ontbreekt. In dat opzicht zijn software developers die zich hebben laten omscholen of afkomstig zijn uit andere beroepsgroepen doorgaans wat communicatiever en kunnen daardoor wellicht ook wat beter voor zichzelf opkomen. De van Harvest afkomstige talenten beschikken over enorm veel inhoudelijke kennis en een natuurlijke interesse in technologie en maken met behulp van het coachingsprogramma, versneld het verschil op de afdeling. Om te voorkomen dat een jong IT-talent vroegtijdig je bedrijf verlaat, is het daarom belangrijk om zo iemand tijdens de eerste maanden extra goed te begeleiden. Maar leidinggevenden vinden daarvoor in hun overvolle agenda nauwelijks tijd. Daarom nemen wij als Harvest die sturende rol deels over door onze junior developers gedurende het hele jaar (en een beetje extra tijdens hun eerste maanden) bij een nieuwe werkgever te blijven coachen. Zo hebben wij een evaluatiecyclus gedurende het jaar om echt tijd te maken om zowel met de klant als de developer te spreken over de voortgang en, daar waar nodig, tijdig bij te kunnen sturen. Daarbij geven we ook praktische handvatten hoe je als jong talent je mannetje kunt staan en daadwerkelijk van toegevoegde waarde kunt zijn voor je team. Zodat het talent meteen helemaal op z’n plek zit.

Ook IT-talent aantrekken?

Ben jij ook op zoek naar vakinhoudelijke IT’ers die echt het verschil maken op de afdeling? Wij leveren ze! Wij gaan graag het gesprek met je aan om te ontdekken wat we voor je kunnen betekenen! Met de huidige situatie kan dat uiteraard ook per videocall.