Omscholing: de heilige graal bij een tekort?

Blog Harvest Heilige Graal
We kennen ze allemaal, de voorbeelden van mensen die zich door allerlei verschillende redenen laten omscholen tot een heel andere rol. De laborant die toch liever voor de klas staat, de bankmedewerker die een eigen zaak start en de tandarts die zijn carrière aan de wilgen hangt om marathons te lopen en sporttrainingen te geven.

Ook in de wereld van IT ontkom je er niet aan. In de basis is het natuurlijk een prima zaak dat mensen zich laten omscholen, maar IT is hierin toch een vak apart: daar komt veel meer bij kijken dan wat cursussen en een paar certificeringen…

 

Begin bij het begin

De meest succesvolle IT’ers zijn vaak diegenen die als kind al geobsedeerd waren met allerlei technische speeltjes. Ze haalde radio’s uit elkaar om te kijken hoe de binnenkant eruitzag en konden uren spenderen met een gameconsole of achter de computer. In hun tienerjaren begrepen ze al hoe ze aanpassingen in code succesvol kunnen verwerken en gingen ze aan de slag met programmeren, puur uit eigen interesse.

Je kunt je voorstellen dat dit een heel ander uitgangspunt is, dan iemand die zichzelf op latere leeftijd laat omscholen. Vaak is de motivatie tot zo’n omscholing dat er in zijn of haar interessegebied onvoldoende werk te vinden is. Het is dan vele malen lastiger om de complexiteit te kunnen begrijpen van een IT-landschap en nette onderhoudbare code te produceren waarmee een organisatie een toekomstbestendig en robuust IT-landschap neer kan zetten.

 

Denk in lange termijn

Wat we ook merken in onze dagelijkse praktijk, is dat mensen die zichzelf (danwel vrijwillig of uit noodzaak) hebben laten omscholen, relatief vaker uitvallen dan diegenen die van jongs af aan een intrinsieke passie voor ict hebben.

De moraal van het verhaal? Kijk, ook in deze schaarse personeelsmarkt, altijd goed naar wie je bij je bedrijf gaat inzetten met het oog op de lange termijn. Vaak is langer wachten op die persoon met de juiste achtergrond en werkervaring een betere oplossing dan snelle omscholing. En is deze persoon niet te vinden? Investeer dan in starters met de juiste instelling en nieuwste kennis, door hen mee te laten draaien en zich te laten ontwikkelen in jouw organisatie.

Je zal zien, deze jonge talenten zijn uiteindelijk veel sneller productief en leveren je op lange termijn de meeste toegevoegde waarde!

 

Ga voor business impact

Naast het begeleiden en faciliteren van (startend) IT talent, adviseert Harvest organisaties over hoe ze jouw toekomstige werkplek zo goed mogelijk kunnen organiseren om echte business impact te realiseren: ‘Because top talent is simply eight times as productive’ (McKinsey). Middels het programma realiseren we zo een win-win voor IT talent en organisaties!

Meer weten? Neem contact met ons op en vertel ons over jouw zoektocht naar het juiste IT-talent.