Wat is de oplossing om digitaal IT-talent te behouden?

17 mei, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Talent dat net is ingewerkt, productief is en lekker meedraait en vervolgens binnen twee jaar alweer vertrekt… Talent behouden binnen je organisatie: het bezorgt menig leidinggevende kopzorgen. Dat is niet zo gek in een tijd waarin de krapte op de arbeidsmarkt hoogtij viert, en dan al helemaal in de wereld van ICT. In plaats van steeds opnieuw de zoektocht naar nieuw talent op te starten, wil je liever bestaand talent behouden binnen je organisatie. Maar hoe doe je dat?

Hoe zorg je ervoor dat mensen graag bij je blijven werken en niet de zoektocht naar een concullega opstarten? Wat vaak een relatief korte zoektocht is overigens, want bedrijven staan vandaag in de rij voor goed geschoolde en enigszins ervaren ict’ers die volop verstand hebben van de laatste ontwikkelingen…

Helaas is er geen kant-en-klare oplossing. Mensen hebben natuurlijk vrijheid in keuze en voor ieder persoon gelden andere variabelen waarom zij graag werken voor een bepaalde werkgever, manager of aan een specifieke oplossing. Ziedaar, een bedreiging. Maar wel een bedreiging die je het hoofd kunt bieden door een aantal bewuste stappen te zetten:

 

De tips

 

  1. Ga het gesprek aan
    Mensen voelen zich gewaardeerd als ze zich gezien voelen. En dat geldt ook voor de ict’er die ogenschijnlijk vooral het liefst bezig is met software en alles wat daarbij komt kijken. Een van de grootste misverstanden in de verhouding tussen softwaretalenten en leidinggevenden, is dat de leidinggevende denkt dat ‘het allemaal wel loopt en dat de betrokken software engineer zelf wel met vragen of problemen komt’. Wanneer je deze houding herkent, realiseer je dan dat het niet voor iedereen even gemakkelijk of vanzelfsprekend is om op het werk vanuit eigen initiatief bepaalde zaken aan te kaarten.

Tel daarbij op dat de gemiddelde ict’er nét wat meer introvert is dan die praatgrage sales-collega en je beseft dat je zélf op een open manier het gesprek aan moet gaan. Getalenteerde medewerkers hebben graag het gevoel dat ze ergens een bijdrage aan leveren. Vaak hebben zij hele goede ideeën, maar komt dit niet vanzelf naar boven met als resultaat dat zij zich niet gehoord voelen. We weten bijna zeker dat je verwonderd bent over de input die je krijgt als je het gesprek eenmaal aangaat…

  1. Een inspirerende werkomgeving
    Durf ook eens eerlijk naar jezelf te kijken, zeker als je al langer dezelfde rol bekleedt. Hoe inspirerend ben je nog écht voor je mensen? Kom je nog altijd met datzelfde enthousiasme het kantoor binnen als vroeger?

We beseffen ons dat managers met een HR-verantwoordelijkheid vaak behoorlijk geleefd worden door zowel de organisatie als door het hoger management. Door de vele vergaderingen achter gesloten deuren, ontstaat het gevaar dat de connectie met de werkvloer na verloop van tijd vermindert. En daar vallen ook de ambities en het gehoord willen worden van je talentvolle mensen onder.

Juist de aandacht van een leidinggevende wordt als belangrijk ervaren, alleen dat schouderklopje van die product owner of teamgenoten is niet voldoende. Eist de jarenlange werkdruk stiekem toch zijn tol, waardoor je minder ruimte voor anderen hebt dan je zou willen? Ben daar dan open over en zet de verandering in gang. Goed voorbeeld doet goed volgen, waardoor binnen je team ook ruimte ontstaat om met elkaar te groeien en te ontwikkelen.

  1. Luister écht naar je mensen en vind die passende oplossingen
    Dit raakt ook het eerste punt dat we aanhaalden: wanneer je dan het gesprek aangaat, luister dan ook. Klinkt vanzelfsprekend, maar het blijkt dat in praktijk toch wat minder te zijn.

Niet zelden is een gesprek onevenredig verdeeld tussen degene die luistert en degene die vertelt. Vaak is de leidinggevende meer aan het woord dan de collega. Dat wil je niet. Stel open vragen en laat het softwaretalent dat voor je zit vertellen. Vraag dóór en stel goede wedervragen. Dus niet: “Waarom lukt het nog niet om je doelen te bereiken?” Maar: “Hoe komt het dat je je ambities nog niet kunt bereiken en wat zal je daarbij helpen?” Je voelt het verschil vast wel: het één geeft hakken in het zand terwijl de andere zin uitnodigt tot openheid en samen kijken naar wat realistisch is, met de organisatiedoelstellingen in het achterhoofd.

 

Nieuw talent in de maak…

Wil je met ons verder praten over hoe je je IT-talent in je organisatie kunt behouden? Wij adviseren je graag. Ook kunnen we je helpen met capaciteit, door ons aanbod van goed opgeleide, gemotiveerde softwaretalenten die versneld hun potentie aan het ontwikkelen zijn via Harvest. Vinden zij misschien een toekomstige (duurzame) werkplek binnen jouw organisatie?