Een ode aan de ‘junior’ developer!

28 april, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Als een organisatie kan kiezen tussen een kracht met jarenlange ervaring of een enthousiaste starter, wordt het vaak die eerste. In de IT-branche is dat zeker niet anders: bedrijven geven veelal de voorkeur aan een ‘senior’ developer boven een ‘junior’ developer. Vaak ten onrechte. “Want de waarde van een hoogopgeleid en enthousiast IT talent wordt nogal eens onderschat”, zegt Meike Schuiling, commercieel manager bij Harvest.

Goed voorbereid op de praktijk

Veel bedrijven zijn nogal huiverig om een junior developer in dienst te nemen. Alleen al vanwege het feit dat zo’n onervaren kracht vaak begeleid moet worden door een senior. En dat kost nu eenmaal geld. Maar volgens Meike Schuiling is dat geen wet van Meden en Perzen:

“De ene junior developer is de andere niet. Neem nu de IT-talenten die in het Talent Incubation programma instromen. Zij zijn dermate goed opgeleid en worden dusdanig begeleid dat ze in elk bedrijf meteen aan de slag kunnen.”

“Ook wordt de waarde van een junior developer nogal eens wordt onderschat. Een senior developer is sowieso vele malen duurder dan een junior, maar je kunt je afvragen of die ook echt zoveel méér oplevert. Want in de praktijk levert een junior developer vaak net zoveel toegevoegde waarde en op lange termijn zelfs vaak meer. Dit komt onder andere doordat ze de laatste inzichten van bepaalde technieken hebben en een flexibele houding aannemen.”

 

Hoe houd je jong talent vast?

Zoveel is duidelijk: het aantrekken van een goed opgeleide junior developer is een investering die zich loont. Maar daarmee is de kous nog lang niet af, benadrukt Meike.

“Vervolgens is het namelijk de kunst om zo iemand voor je bedrijf te behouden. De huidige generatie jonge IT-talenten wil worden uitgedaagd en gestimuleerd. Zorg daarom als werkgever voor een inspirerende werkomgeving met voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Daarmee verhoog je de kans dat zo’n junior developer op den duur vanzelf uitgroeit tot een onmisbare senior.”

 

Leg de lat hoog

Meike adviseert werkgevers ook om bij de selectie van junior developers de lat behoorlijk hoog te leggen:

“Durf kritisch te zijn. Ga alleen voor een junior die zich qua analytisch vermogen makkelijk kan meten met een senior. En kijk vooral naar de passie en potentie van een persoon. Dat gecombineerd met een intrinsieke passie voor software development maakt dat je een talent in de organisatie haalt wat versneld uitgroeit tot een onmisbare kracht. Want alleen dan kan zo iemand je bedrijf vooruithelpen.”

“Tot slot is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen junior en senior developers. Daarmee creëer je een echte engineeringscultuur binnen je organisatie.”

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de waarde van junior developers voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!