Geef jong IT-talent wat het wil: die fijne werkplek en ontwikkeling

17 mei, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Je bent jong en je wilt wat. Maar wat wil de huidige generatie jonge IT-talenten nu eigenlijk? Hoog op het verlanglijstje staan een inspirerende werkplek met een state-of-the-art laptop en snelle computersystemen. Flexibele werktijden en een goede werk-privé balans. Toffe teamuitjes en voldoende vakantiedagen. Maar is dit wat ze gaat binden voor de langere termijn? Om als werkgever veelbelovend IT-talent voor je organisatie te behouden, is het zaak om dieper te graven!

Inzicht in behoeftes en wensen

In een tijd dat de krapte op de arbeidsmarkt hoogtij viert, is het aantrekken van IT-talent een hele kunst. “Harvest kan door haar aanpak zorgen dat alleen echte toppers en sterk gemotiveerde talenten instromen, die bij de organisatie passen en vice versa”, zegt Meike Schuiling, commercieel manager bij Harvest. “Zeker bij de jonge doelgroep van aankomende IT-professionals, is daarbij een persoonlijke benadering heel belangrijk.”

 

Dan maar een tafeltennistafel neerzetten?

In elk sollicitatieproces zijn de individuele wensen van de software- of data engineer belangrijke thema’s. Een inspirerende werkplek is daarbij vaak een eerste vereiste. Maar de vraag is: wat wordt daarmee precies bedoeld? Een tafeltennistafel of een gameroom voor de korte breaks doen het natuurlijk altijd goed. Een goede laptop is geen wens meer, maar een voorwaarde om goed te kunnen werken. Maar dat alléén is voor jonge IT-talenten niet genoeg.

 

De echte waarde zit dieper

Waar de huidige generatie IT engineers vooral belang aan hecht, zit op een diepere laag. Denk aan termen als vrijheid, impact maken en in sneltreinvaart ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. De jonge gedreven, resultaatgerichte IT’er van vandaag de dag is daarnaast allergisch voor trage, stroperige bedrijfsprocessen. Bureaucratie en allesbepalende hiërarchie zijn begrippen die absoluut niet voorkomen op het wensenlijstje, dat is iets wat zeker is!”

 

Het hele plaatje: begin hier

Om jonge IT-talenten te behouden voor je organisatie, adviseert Meike werkgevers om op zijn minst te zorgen voor die inspirerende en efficiënte werkomgeving. “Zorg in elk geval voor goede en moderne hard- en software. Maar bovenal: geef je werknemers voldoende waardering en volop ruimte voor verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling. De praktijk leert namelijk dat dat de zaken zijn waarvoor jong IT-talent écht warmloopt.”

Ga daarom het gesprek aan met je jonge IT talenten en luister naar de wensen. Het spreekt voor zich dat je niet per direct alles hoeft te realiseren, maar neem wel de input ter harte en vertel wat de mogelijkheden (nu en in de toekomst) zijn. Vaak is het voeren van het gesprek en het openstaan voor elkaars behoeften al een goede eerste stap richting het creëren van een fijne werkplek!

 

Hoe behoud je je IT-talent?

Wil je met ons verder praten hoe je je IT-talent voor je organisatie kunt behouden? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij geven je graag advies!