Generatieverschillen op de werkvloer: een ábsolute kans

17 mei, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Waar de ene werknemer of ondernemer alle ballen hoog moet zien te houden in deze spannende tijd, vallen voor veel mensen juist van de ene op de andere dag veel taken weg. Hoe ga je daarmee om? Zijn daar verschillen in op te merken tussen de generaties?

Aan het woord is Kim Jansen, eigenaar van The Young Workforce: een bedrijf dat zich, door inzet van advies- & trainingstrajecten, richt op het helpen van organisaties bij het overbruggen van vraagstukken rondom generaties en in het bijzonder de jonge generatie Y. Daarnaast is Kim gastspreker op een van de participantenbijeenkomsten van Harvest.

“We zijn met steeds meer generaties, we werken langer door en starten ook eerder met werken, dus er is steeds meer diversiteit op de werkvloer. En die generatiediversiteit wordt in mijn beleving onderbelicht. Het gaat vaak veel meer over geslacht of over etnische verschillen, terwijl ook de generatiediversiteit erg relevant aan het worden is. Want elke generatie groeit immers op een bepaalde manier op en dat vormt zo’n generatie. Ook in hoe er gewerkt wordt.”

 

Kloof tussen doelen op de werkvloer

“Ik focus me vanuit mijn vak vooral op hoe een generatie zich uit op de werkvloer. Als je kijkt naar de Babyboomers bijvoorbeeld, die waren heel erg bezig met zekerheid en zaken neerzetten. De generatie X en de pragmaten hebben daar dan weer op doorgebouwd. Winnen en financiële groei werden steeds belangrijker. Maar ook het belang van persoonlijke ontwikkeling. Millennials zijn opgegroeid in een tijd van grote welvaart. Zij zitten boven in de piramide van Maslow, en stellen hele andere eisen aan werk.”

“Het gaat Millennials veel meer om zelfontplooiing en het maken van impact. En dat alles bij elkaar is best ingewikkeld voor de mensen die nu leidinggeven, want zij zijn in de regel gewend om op een andere manier te werken. Dat sluit niet altijd aan op hetgeen de Millennial wil. Kijk, in wezen is elke generatie in staat om te vernieuwen, het gaat erom dat je elkaar begrijpt, benut en ruimte geeft aan generaties om te kunnen vernieuwen.”

 

Benut elkaars talenten

“Beter samenwerken gaat pas als je weet dat deze verschillen er zijn, als je beseft dat we allemaal unieke talenten hebben en bovendien dat we elkaar ook gewoon nodig hebben. Als de kloof te groot is ontstaat er frictie, want onbekend maakt onbemind”, vervolgt Kim. “Het gaat in eerste instantie om begrip, en wanneer je er dan voor open staat om echt naar elkaar te luisteren en je wil van elkaar leren, kom je vooruit.”

“Actueel is nu bijvoorbeeld reversed mentoring, wat wil zeggen dat niet alleen de oudere generatie aan de jongere generatie leert hoe zaken werken. Het jonge talent treedt hierbij ook op als mentor voor de oudere garde op bepaalde gebieden. Zo benut je echt elkaars talenten. Dit is een voorbeeld van hoe je elkaar kunt inzetten om het beste uit generaties te halen en generatiediversiteit te benutten.”

 

Het begint met de juiste mindset

“Zaken zoals haardvuursessie, stages voor gepensioneerde senioren of scholieren uitnodigen in je bedrijf hebben allemaal pas zin als de mindset klopt, en als we inzien dat we elkaar nodig hebben. De coronacrisis kan hier uiteindelijk best aan bijdragen, omdat communicatie en samenwerking nóg belangrijker is en wordt dan vóór de crisis. Het kan de manieren waarop generaties samenwerken verder verstevigen. Het zou mooi zijn als er uit deze trieste situatie ook weer mooie initiatieven ontstaan.”, besluit Kim.

 

Praten over uitdagingen?

Ook in deze tijden is er Harvest er voor je. Even sparren, bijvoorbeeld over een dilemma dat zich voordoet in je veranderende organisatie? Of over de uitdagingen die deze bijzondere tijd met zich meebrengen? Neem gerust contact met ons op.