Het verhaal van Carlo

19 mei, 2023 Geschreven door Daniel Wentholt

Carlo wordt door anderen als erg nieuwsgierig, energiek en vooral als pro-actief bevonden. Hij zet zichzelf in als aanpakker en geeft ook ruimte voor kritiek. Zo is Carlo vaak bezig met taken die buiten zijn rol vallen, om beter aan te kunnen sluiten aan de verwachtingen van zijn collega’s. Daar haalt hij energie uit. Want een fijne samenwerking zorgt voor mooie resultaten! Bij zijn huidige werkgever a.s.r. is Carlo binnen gekomen als .Net Backend Developer voor het scrumteam Leven & Pensioen. Hier is hij al snel als Full Stack Developer doorgegaan. Voor Carlo gaat zijn werk als ontwikkelaar verder dan alleen programmeren; het gaat erom het beste werk te leveren als onderdeel van een team. Hij analyseert, pakt problemen aan en evalueert oplossingen, waarbij hij de inzichten van zijn collega’s meeneemt om zijn eigen perspectief te verrijken.

Deel

Waar stond je, waar sta je nu?

Al tijdens het schrijven van mijn thesis hield ik mij bezig met de volgende stap. Ik heb op de universiteit erg veel theoretische kennis opgedaan, maar de praktijk werkt erg anders. Het kunnen toepassen van kennis is nog een hele andere vaardigheid, dan enkel het begrijpen ervan. Zo ben ik langs veel verschillende organisaties geweest om te solliciteren, niet om daadwerkelijk een baan te krijgen, maar om een gevoel op te bouwen en een keuze te kunnen maken op basis van een groot referentiekader. Ik ben in contact geweest met acht verschillende, vooral grotere, organisaties. De reden dat ik het over grootte heb, is omdat ik op zoek was naar een plek waar ik mij het beste kon ontwikkelen. En in mijn ervaring geeft een grotere organisatie meer middelen voor ontwikkeling. Dit is één van de redenen waarom ik met Harvest in zee ben gegaan, aangezien zij partnerships hebben met veel grote organisaties. Daarnaast zijn de verschillende masterclasses die zich focussen op de praktijk natuurlijk een perfecte aansluiting voor een grotendeels theoretische basis vanuit mijn studie. Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat ik bijna blind, zonder het contract door te lezen, gekozen heb voor een stroomversnelling via Harvest.

Door het Harvest jaar heb ik veel aanraking gehad met verschillende aspecten die niet tijdens een studie of zelfs in het bedrijfsleven niet behandeld worden. Het biedt een heel groot scala aan perspectieven. Bewustwording van de manier van doen zou je kunnen stellen. Dit ondergrond je werkwijzen of stelt ze in twijfel wanneer het suboptimaal zou kunnen zijn. Het zorgt er ook voor dat je manier van denken voorbereidt zal zijn op verandering in deze werkwijzen, wat nog veel langer relevant voor mezelf zal zijn.

 

Grootste uitdaging?

Een van de grotere uitdagingen van het Harvest jaar was het leren omgaan met een gestructureerde agenda. De vrijheid die ik ervaarde tijdens de laatste fase van m’n master maakte plaats voor een standaard ritme, dat een stuk vroeger was dan ik gewend was. De balans die ik moest vinden om m’n werk te doen, sport te blijven beoefenen, sociale afspraken te houden en ook nog avondjes niks te hebben om tot rust te komen was wel iets waar ik tegen aan liep. Vooral het laatste heeft mij soms in de problemen gebracht. Ik wil gewoon veel te graag alles doen. Mijn overwinning van dit dilemma is om de waarde van een avondje lekker niksen te ervaren in deze veel drukkere periode. Ik merkte het eigenlijk in alles wat ik deed. Zonder rust te vinden om drukte even te laten bezinken, is er ook minder te behalen op werk en minder te genieten van de leuke activiteiten. Daarnaast, zo’n avondje niksen is toch ook heerlijk.

 

De meest waardevolle les?

De meeste waardevolle les is denk ik toch wel dat ik vertrouwen kan hebben in mijn vaardigheden en mijn collegialiteit. Waar ik tijdens mijn studie nog wel eens bevestiging zag in het imposter-syndroom, weet ik nu wel echt dat ik kan vertrouwen op mijn doen en laten. “Geen stress, het komt wel goed”, maar dan komt het ook daadwerkelijk wel goed. Er is een gevoel waar daadwerkelijk op vertrouwd kan worden en dat neemt enorm veel zorgen weg, wat op z’n beurt weer zorgt voor een versnelling in de groei van mijn carrière.

 

Vooruitblik

Ik zal mij gaan verschuiven naar het gebied van Machine Learning. Tijdens mijn master en mijn studie heb ik mij hierin beziggehouden en ik kies ervoor om in mijn vrije tijd verder mijn kennis te verbreden in de verschillende aspecten van Artificial intelligence. In de nabije toekomst zal ik mij daarom ook op werkgebied gaan verschuiven in de richting van data science.

Waar ik mezelf zie over drie jaar ligt aan de kennis die ik nog bij m’n huidige werkgever op kan doen. Mocht dit genoeg aan te vullen zijn binnen mijn huidige functie of een andere functie binnen de organisatie, dan is a.s.r. een zeer fijne werkgever. Maar mocht het niet genoeg aansluiten aan mijn visie, dan zijn er nog genoeg andere plekken die dat kunnen vervullen.

 

Advies aan iemand die Harvest overweegt?

Ik heb bijna vier maanden gezocht, gefilosofeerd, geanalyseerd en getwijfeld. Mocht je niet zeker zijn over een keuze dan is het nooit te laat om nog wat langer na te denken. Neem je tijd en vergroot je referentiekader tot je deze zekerheid kan vinden.

Ik kan niet voor jou bepalen wat jouw beste keuze zal zijn, maar ik kan je wel meegeven dat Harvest er alles aan doet om aan jouw wensen te voldoen.

 

Kijk tip van Carlo

Ik ben al jaren een groot fan van kanalen die mij op makkelijke wijze lering geven over onderwerpen in de wetenschap. Zo raakt het YouTube kanaal Kurzgesagt een breed spectrum van ontwikkelingen in de wetenschap aan.

Mocht je interesse hebben in de toepassing van AI in games dan raad ik Code Bullet aan. En vind je het leuk om meer de daadwerkelijke code achter fascinerende projecten te zien dan raad ik de kanelen Sebastian Lague en Pezzza’s Work aan.