Zó voorkom je een bore-out bij je jonge I(C)T talenten

28 mei, 2021 Geschreven door Jill van den Bosch

Het overkomt met name millennials: de bore-out. Deze wordt veroorzaakt doordat men zich structureel verveelt op het werk: bijvoorbeeld als gevolg van veel routinematige taken of werk dat onder het denkniveau van de medewerker ligt.

Waar de Amsterdamse Zuidas zich juist kenmerkt door búrn-outs van jonge advocaten die onmenselijk veel uren maken om mee te kunnen in het wereldje, is er onder IC()T-talenten iets anders aan de hand. Niet-nagekomen beloftes waarmee ze zijn binnengehaald, de manier waarop traditionele organisaties met KPI’s omgaan, een tegenvallende organisatiecultuur, dit kan allemaal bijdragen aan een bore-out.

Tel bij deze situatie de vele kansen op die zich voordoen op een leukere, inspirerende baan bij een nóg toonaangevender bedrijf, en het je hebt de perfecte situatie voor een ontslagbrief van je jonge IT talent. Hoe voorkom je dit?

 

De (hele) wereld ligt aan je voeten…

Dat het fenomeen bore-out zo veelvuldig voorkomt onder millennials, heeft ook te maken met de generatie waarin ze opgegroeid zijn. Zij zijn namelijk geboren tussen 1980 en 2000 en daarmee de eerste generatie die op jonge leeftijd aanraking kwam met nieuwe technologieën die hen verbindt met de hele wereld. Een groot deel van hun leven speelt zich online af, waar ze continu geconfronteerd worden met mogelijkheden en succesverhalen. Dit brengt en druk mee om kansen te grijpen, succesvol te worden en erbij te horen.

 

Keuzestress

Continue en onbeperkte toegang tot heel veel mogelijkheden in studies en banen (waar er ook steeds meer van bijkomen) leidt tot keuzestress. Als er al een keuze gemaakt kan worden, vragen deze mensen zich sneller af of het wel de juiste is en blijven ze verleid worden door allerlei alternatieven. Dit geeft een onwennig gevoel, ook wel bekend als FOMO: the Fear Of Missing Out, waardoor ze sneller geneigd zijn ontevreden te zijn in hun huidige situatie.

Zonder te willen generaliseren kan je stellen dat de gemiddelde millennial relatief snel(ler) afgeleid is, tegelijkertijd verveeld en daarnaast (on)bewust veel op zoek naar nieuwe prikkels. Deze kenmerken maken het voor de gemiddelde werkgever niet gemakkelijk om dit talent enthousiast en gemotiveerd te houden. En dat is uiteraard wél wat je wilt als werkgever, zeker in deze tijd waarin I(C)T-talenten als een speld in een hooiberg te vinden op de arbeidsmarkt.

 

Dit kun je vanaf vandaag doen

Hoe voorkom je nu die bore-out? Hoe zorg je ervoor dat het je bedrijf en daarmee je business niet raakt? Wel, dat is in eerste plaats door te erkennen hoe jouw young professionals denken. Neem daarbij niet je eigen kader als referentie, maar verdiep je in hetgeen wat hen drijft. In basis wil je en brug bouwen tussen jouw visie en die van hen. En dat bereik je door ze uit te dagen en uit te nodigen.

Stimuleer daarom nieuwe ideeën en geef veel vrijheid. Zo omarm je de inspiratie die deze jonge geesten bieden. Ook als het betekent dat je buiten de voor jou gebaande paden moet treden daarvoor. Je zult zien dat het de synergie ten goede komt binnen je bedrijf.

 

Modern werkgeverschap

Denk ook aan termen als fouten mogen maken, praktisch opleiden versus suffe theorie, learning and training on the job, het inrichten van een werkplek die inspireert, zaken uit handen durven geven, vertrouwen geven en loslaten, met elkaar durven leren en tijd voor ontspanning – ook onder werktijd.

Sommige van deze termen klinken misschien als open deuren, maar toch zien we het in de praktijk nog lang niet altijd zo ingericht. Jong hoogopgeleid talent in een traditionele organisatie zetten en verwachten dat hij of zij voor jou de komende jaren het vuur uit de schenen loopt, is namelijk niet de realiteit.

 

Tijd voor verandering

Omdat we dag in dag uit met deze jonge talenten werken, weten we inmiddels hoe je het beste een werkplek organiseert voor hen. Daarom adviseert Harvest organisaties hierover:

‘Because top talent is simply eight times as productive’ (McKinsey).

 

Meer weten? Neem contact met ons op en vertel ons over jouw ervaringen en zoektocht en naar het juiste IT-talent.